top of page

Detox Suyunun Faydaları ve Tarifleri

Günlük yeterli su tüketmek organların doğru çalışmasını sağlıyor. Zaten diyette olanlar yada sağlıklı beslenme yoluna baş koymuş kişilere suyun önemini anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Artık bol su içmenin sağlığımıza faydalarını ve diyette en önemli noktalardan biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki bu içine meyveler konan detox suları nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır diye merak eden arkadaşlarım için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Instagram hesabımda meyveli su fotoğrafımı her koyduğumda çokca soru alıyorum demek ki hala bir çok kişi bilmiyor ve merak ediyor diye düşünüp bu gecenin konusunu belirledim. Hadi o zaman başlayalım...


Detox nedir ve detox suyu ne işe yarar ?


Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmaktır. Nasıl arada bir bilgisayarımızı tarayıp temizliyorsak, bir makine gibi işleyen vücudumuzun da temizlenmeye bu atık maddelerden kurtulmaya ihtiyacı oluyor. Hele ki günümüz hazır gıda yani katkı maddesili beslenme stilinde bence daha sık gerekiyor detox.


'Detoks' adlı kitapta Daniel Reiddetoks ihtiyacımızı şöyle tarif ediyor: 'Vücutta toksinlerin tutulmasının iki temel sebebi vardır. Birincisi yiyeceklerde, havada ve suda doğal olmayan çevresel toksinlere aşırı maruz kalmamız yüzünden oluşan, metabolizmanın doğal seviyenin çok üstünde toksin yüklenmesi. Diğeri ise, sağlıksız kişisel alışkanlıklar, aşırı yorgunluk ve hiperaktif modern yaşam stilleri yüzünden zayıflayan sinir sistemi sebebiyle işlemeyen normal atılım sürecidir.'


Bir diğer deyişle detox için sıvı alımına bağlı yada tek tip besinli bir beslenme programı uygulamaya eşlik eden spa merkezlerinde ve otellerde uzmanlardan özel tedavi destekleri diyebiliriz.


Açıkçası ben bu şekilde düzenli olarak program uygulayan ve detox için spaya giden insanların bir elin parmaklarından fazla olmadığını düşünüyorum. İşte bu yüzden biz pratik halk canım Türkler olarak kolaycık ve keyiflicek evde idrar yoluyla zararlı maddeleri vücuttan atmamıza yardımcı olan detox sularını tüketiyoruz. Tabi bunu yaparken bir yandan sağlıksız beslenerek emeğimizi çöp yapmıyoruz :) (Yani diyet yapmıyorsanız bile en azından detox suyunu tüketirken hazır paket, katkı maddeli ürünler ve beyaz şeker gibi vücuda zehir gıdalardan uzak durmaya çalışın )

Detoxun ne olduğunu ve neyi amaçladığını anladığımıza göre birkaç detox suyu tarifi verelim mi hadi:Uzmanlar yapacağımız detox suyunu tüketmeden önce 6-8 saat dolapta bekletilmesini öneriyor. Yani gece uyumadan hazırlayıp dolaba koymak en güzeli.


 

DETOX SUYU TARİFLERİ (ÇEŞİTLERİ)

1- Taze nane ve limonlu su

2-Çubuk tarçın, karanfil ve elmalı su

3-Limon ve salatalıklı su

4-Narenciyeli ve çubuk tarçınlu su

5-Çilekli ve limonlu su


Geceden cam sürahi veya işe/okula giderken yanınıza alacaksanız cam şişenize 1-1,5 lt su koyup dilediğiniz meyve karışımını içine doğruyorsunuz. Sabaha kadar bekleyen suyu ertesi gün gün içinde su ihtiyacınız yerine tüketiyorsunuz. Detox suyuna ek olarak sade su içmeyi de unutmayın.


Ben mevsim meyvelerini ve yaptığım gün evde en bol olan meyve ne ise onu tercih ediyorum. Hatta bazen yapmak aklımda yokken bakıyorum mesela portakal çok var yenmez çürür bari yapayım dediğim de oluyor :) Bu verdiğim tarifler örnek olaran en çok tüketilen detox suları. Siz istediğiniz meyveleri karıştırabilirsiniz.


 

Ne kadar sıklıkta yapılmalı?

Detox suyunun bir zararı yok. Su ve meyve zaten çok kasmaya da gerek yok .1 aylık program uygulayanlar bile var. Bence özellikle bayanlar ayda 1 çok ödemli dönemlerinde içmeliler. Ayda bir 1 hafta uygulamak içinizi rahatlatacaktır. Öyle düzenli uğraşamam ben diyorsanız aklınıza geldiğinde veya evde meyveler çok bol olduğu zaman yapıverin :) Bence herkesin ihtiyacı vardır vücudunda tonsin olmayan insan yoktur ama yine de detox ihtiyacının olduğunu gösteren işaretleri de aşağıya yazıyorum :)


 

Detoksa İhtiyacınız Olduğunu Gösteren İşaretler:

Baş ağrısı, sırt ağrıları, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, yorgunluk, eklem ağrıları, burun kaşıntısı, sinirlilik, deri döküntüleri, öksürük, uyku hali, deri kızarıklıkları, göğüs hırıltısı, gözlerde iritasyon, uykusuzluk, bulantı, boğaz ağrısı, savunma sisteminizde yavaşlama, baş dönmesi, hazımsızlık, boyun tutulması, değişken ruhsal yapı, anoreksiya, sinüslerin tıkanması, anksiyete, ağız kokusu, dolaşım bozukluğu, ateş, depresyon, kabızlık.


Sağlıklı & arınmış günler dileriz...

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page